QA Spijsverteringskanaal en metabolisme > QA02 Middelen voor zuurgerelateerde aandoeningen

Normaliter wordt het maagepitheel door een slijmlaag beschermd tegen de (schadelijke) inwerking van maagzuur. Bij onder meer een overmatige maagzuurproductie of een verminderde integriteit van de slijmlaag in de maag, tast het maagzuur het maagepitheel aan en kunnen zweren / ulcera ontstaan.
In de dorsale regio van de maag ontbreekt de beschermende slijmlaag, het maagepitheel is hier gekeratiniseerd. Bij paarden worden in deze regio van de maag vaak maagzweren geconstateerd. Bij veulens kunnen maagzweren tevens in het glandulaire gedeelte van de ventrale mucosa optreden.
Volwassen paarden, die in verband met verminderde eetlust en slechte conditie ter behandeling worden aangeboden, hebben vaak (in >90% van de gevallen) maagzweren. Deze worden door stress situaties veroorzaakt, waarbij als stressfactoren onder meer transport en/of langdurig of ondeskundig trainen en trauma (pees- en gewrichtspijnen) in aanmerking kunnen komen. Door stress geïnduceerde maagulcera worden ook bij varkens (belangrijke stressfactoren zijn o.a. tocht en hergroepering), alsmede bij kippen, honden en katten gediagnosticeerd.
Maagulcera kunnen tevens ten gevolge van een behandeling met NSAIDs of (gluco-) corticosteroïden optreden.

Gezien de pathogenese worden voor de therapie van maagaandoeningen middelen gekozen die:
- het maagzuur neutraliseren (antacida);
- het aangetaste maagslijmvlies beschermen  (cytoprotectiva);
- de maagzuursecretie remmen (verminderen);

Voor alle producten in deze klasse, klik hier.
QA02A Antacida
QA02B Middelen voor ulcus pepticum en gastro-oesophageale reflux