QD Dermatologica: middelen bij huidaandoeningen > QD02 Huidverzorgingsmiddelen: emollientia en protectiva

Hieronder worden een aantal stoffen (waaronder vaseline, lipogel, eucerin e.a.) samengevat, die vaak als farmaceutische hulpstoffen ter bereiding van dermatologische producten worden toegepast. Hun intrinsieke werking op de huid wordt vaak onderschat: door hun vermogen water en lipiden “in” de huid te brengen, hebben ze vaak ook een therapeutische effect door hun versoepelende/verzachtende werking (emollientia zijn huid/slijmvliesverzachtende middelen).
 
Kamfer en menthol hebben een verkoelende werking op de huid.
 
Aluminiumsilicaat en zinkverbindingen, zoals Zn-oxide, Zn-carbonaat en
Zn-sulfaat, hebben een protectieve, adstringerende en zwak antiseptische werking.
 
Ichtammol (sulfobituminosum ammonicum) wordt verkregen door verhitting van bitumineuze gesteenten die fossiele visresten bevatten. Ichtammol vermindert het aantal en de grootte van epidermale cellen. Het is zwak antiseptisch en antipruritisch. Het stinkt en geeft verkleuring van haren; deze eigenschappen beperken de toepassing bij gezelschapsdieren.
 
Salicylzuur heeft in lage concentraties een keratolytische werking indien het dermaal wordt toegediend. Bij 6% en hogere concentraties is het caustisch werkzaam. Resorcinol is eveneens keratolytisch werkzaam.
 
Zwavel heeft een zwakke bactericide en fungistatische werking.
 
Seleniumsulfide: Bij seborrhoe (verhoogde secretie van de talgklieren) en pruritus (pyodermieën) wordt seleniumsulfide (1%) in de vorm van een shampoo soms toegepast. Deze verbinding is na opname per os zeer toxisch.
 
Benzoylperoxide wordt in de vorm van een shampoo (0,5-2%) toegepast (niet bij witte vacht in verband met blijvende verkleuring; dit geldt ook voor textiel). Benzoylperoxide werkt bactericide, keratolytisch en antiseborroïsch. Contact met ogen en slijmvliezen moet worden vermeden.
 
Havermeel werkt huidverzachtend.
 
Raffinose een olligosacharide dat een jeukstillende werking zou hebben.
 
Voor topicale toepassing komen verder in aanmerking bepaalde lokaalanesthetica (zoals lidocaïne) en antipruriginosa (zoals bepaalde antihistaminica).

Voor alle producten in deze klasse, klik hier.
QD02A Huidverzorgingsmiddelen: emollientia en protectiva