QA Spijsverteringskanaal en metabolisme > QA03 Middelen voor functionele gastro-intestinale aandoeningen > QA03F Propulsiva

QA03F Propulsiva
Er bestaan in de diergeneeskunde enkele indicaties waarbij braken moet worden opgewekt, zoals b.v. in gevallen van intoxicaties. Het doel is dan om het vergif uit de maag te verwijderen door inductie van braken.
 
Een specifiek farmacon dat tot braken leidt is het emeticum apomorfine, een dopamine receptor agonist. Apomorfine werkt sterk emetisch bij alle diersoorten (het minst bij varkens). Het wordt s.c. of oraal toegediend, maar kan ook conjunctivaal (enkele druppels van een waterige apomorfine-HCl-oplossing) toegediend worden. Apomorfine is geen opioïd, maar heeft in een hoge dosis - hoger dan de gebruikelijke therapeutische dosis - een bepaalde affiniteit tot opioïdreceptoren en werkt zodoende centraal stimulerend. Domperidon is de antagonist van apomorfine (en kan dus bij overdosering gebruikt worden om het braken te stoppen). 

Bij katten (feliden) induceert ook de a2-agonist xylazine braken. Xylazine wordt bij andere diersoorten (inclusief de hond) voor sedatie toegepast, maar bij katten heeft het een heel sterk emetisch effect en het wordt voor deze indicatie dan ook in de praktijk toegepast.
In de humane geneeskunde wordt ook het uit planten afkomstige emetine (uit Radix ipecacuanha = braakwortel) gebruikt. Deze stof heeft een stimulerend effect op de chemoreceptor trigger zone en heeft tevens een irriterend effect op de maagmucosa, waardoor ook bij dieren (hond, kat) een braakreflex geïnduceerd wordt.

Voor alle producten in deze klasse, klik hier.